
در این مقاله گامهای آزمایششده در مورد نحوه شروع یک کسب وکار، چه اولین یا دهمین کسب وکارتان باشد، از پیدا کردن و اعتبار بخشیدن به ایده تجاری تا تعیین استراتژی لجستیک و در نهایت راهاندازی محصول یا خدمات مد نظر راهنمایی میکند. این راهنمای چک لیست برای کارآفرینانی است که می خواهند اولین گام های شروع یک کسب و کار جدید (نه استارت آپ) را فرابگیرند. در این قسمت گام سوم را بررسی مینماییم.
گام سوم: طراحی مدل و تدوین طرج کسب و کار
مدل کسب و کار چیست؟
اصطلاح مدل کسب و کار به برنامه یک شرکت برای کسب سود اشاره دارد. محصولات یا خدماتی را که کسب و کار قصد فروش آن را دارد، بازار هدف شناسایی شده و هر گونه هزینه پیش بینی شده را مشخص می کند. مدلهای کسبوکار هم برای کسبوکارهای در حال فعالیت و هم برای کسب وکارهای جدید مهم هستند. آنها به شرکت های جدید و در حال توسعه کمک می کنند تا سرمایه گذاری کنند، استعدادها را جذب کنند و به مدیریت و کارکنان انگیزه دهند. کسب وکارهای تثبیت شده باید به طور مرتب طرح های تجاری خود را بهروزرسانی کنند، در غیر این صورت نمیتوانند روندها و چالشهای پیش رو را پیشبینی کنند. طرح های تجاری به سرمایه گذاران کمک می کند تا شرکت هایی را که به آنها علاقه دارند ارزیابی کنند.
نکته کلیدی
مدل کسب و کار، استراتژی اصلی یک شرکت برای انجام کسب و کار سودآور است.
مدلها عموماً شامل اطلاعاتی مانند محصولات یا خدماتی هستند که برنامههای تجاری برای فروش، بازارهای هدف و هرگونه هزینههای پیشبینیشده دارند.
دو اهرم یک مدل کسب و کار عبارتند از قیمت گذاری و هزینه.
هنگام ارزیابی یک مدل کسب و کار به عنوان یک سرمایه گذار، بپرسید که آیا این ایده منطقی است و آیا اعداد قابل حصول هستند یا خیر.
درک مدل های کسب و کار
مدل کسب و کار یک طرح سطح بالا برای راه اندازی سودآور یک کسب و کار در یک بازار خاص است. جزء اصلی مدل کسب و کار، ارزش پیشنهادی است. این توصیفی از کالاها یا خدماتی است که یک شرکت ارائه می دهد و اینکه چرا آنها برای مشتریان یا مشتریان مطلوب هستند، که در حالت ایده آل به گونه ای بیان می شود که محصول یا خدمات را از رقبای خود متمایز می کند.
مدل کسب وکار یک شرکت جدید باید هزینههای راهاندازی پیشبینیشده و منابع مالی، پایگاه مشتری هدف برای کسب وکار، استراتژی بازاریابی، بررسی رقابت، و پیشبینی درآمدها و هزینهها را نیز پوشش دهد. این طرح همچنین ممکن است فرصت هایی را تعریف کند که در آن کسب و کار می تواند با سایر شرکت های تاسیس شده شریک شود. به عنوان مثال، مدل کسب و کار برای یک تجارت تبلیغاتی ممکن است مزایایی را از ترتیبی برای ارجاع به یک شرکت چاپ و از آن مشخص کند.
کسب وکارهای موفق مدلهای کسب وکاری دارند که به آنها اجازه میدهد نیازهای مشتری را با قیمت رقابتی و هزینه پایدار برآورده کنند. با گذشت زمان، بسیاری از کسب وکارها هر از گاهی مدلهای کسب وکار خود را اصلاح میکنند تا محیطهای تجاری در حال تغییر و تقاضاهای بازار را منعکس کنند.
هنگام ارزیابی یک شرکت به عنوان یک سرمایه گذاری احتمالی، سرمایه گذار باید دقیقاً دریابد که چگونه پول خود را به دست می آورد. این به معنای نگاه کردن به مدل کسب و کار شرکت است. مسلماً، مدل کسب و کار ممکن است همه چیز را در مورد چشم انداز یک شرکت به شما بگوید. اما سرمایهگذاری که مدل کسب وکار را درک میکند، میتواند اطلاعات مالی را بهتر درک کند.
طرح کسب و کار چیست؟
طرح کسب و کار اهداف فعلی و آینده کسب و کار شما را مشخص می کند. کسب و کارهای موفق از این مستند به عنوان منبعی برای سازماندهی جهت شرکت خود استفاده می کنند. به عنوان مالک، نوشتن یک طرح کسب و کار به رسمیت بخشیدن به ایده شما کمک میکند و میتواند فرآیند ایجاد کسبوکار را با وادار کردن شما به نشستن و فکر کردن به مسائل به روش سادهتر کند. داشتن درک محکم از “ناشناخته های شناخته شده” شما مهم است، زیرا تمام معنی آن این است که شما فعالانه در حال حاضر یافتن راه حل را در اولویت قرار نمی دهید. این خیلی بهتر از ناآماده بودن یا غافلگیر شدن است، به عنوان مالک، نوشتن یک طرح کسب و کار به رسمیت بخشیدن به ایده شما کمک میکند و میتواند فرآیند ایجاد کسبوکار را با وادار کردن شما به نشستن و فکر کردن به مسائل به روش سادهتر کند. داشتن درک محکم از “ناشناخته های شناخته شده” شما مهم است، زیرا تمام معنی آن این است که شما فعالانه در حال حاضر یافتن راه حل را در اولویت قرار نمی دهید. این خیلی بهتر از ناآماده بودن یا غافلگیر شدن است، طبق الگوهای ارائه شده توسط The Balance، یک طرح کسب و کار پایه باید شامل بخش های زیر باشد:
- چشم انداز: در این بخش مفهوم کسب و کار و برنامه های خود را برای آینده شرح دهید. نوع کسبوکاری را که میسازید، نحوه رشد آن در سال آینده و اینکه قصد دارید در پنج سال آینده کجا باشید را با جزئیات توضیح دهید.
- ماموریت: در اینجا، جزئیات محصولات و خدماتی را که قصد ارائه آن را دارید، مشخص کنید، بازار هدف خود را شناسایی کنید و پیشنهاد فروش منحصر به فرد خود را توصیف کنید – آنچه را که رقبای شما ارائه نمی دهند. توجه داشته باشید که آیا شما یک کسب و کار خانگی خواهید بود که عمدتاً به صورت آنلاین می فروشید و/یا اگر قصد دارید یک مکان آجر و ملات داشته باشید.
- استراتژی قیمت گذاری: برای محصولات یا خدمات خود چقدر هزینه می گیرید؟ شما باید یک نرخ رقابتی تعیین کنید که مشتریان را جذب کند و در عین حال به شما امکان می دهد سود کسب کنید. این بخش همچنین باید درآمد و هزینه های کسب و کار شما را نشان دهد.
- بازاریابی و تبلیغات: کانال هایی را که قصد دارید از آنها استفاده کنید تا مردم را از کسب و کار جدید خود مطلع کنید، توضیح دهید. استراتژی های بازاریابی دیجیتال و سنتی و همچنین ارجاع مشتری را در نظر بگیرید.
- اهداف: چگونه موفقیت را اندازه گیری می کنید؟ این بخش باید چندین هدف قابل اندازه گیری و زمان خاص را فهرست کند، مانند هدف درآمد برای سال اول یا معیاری برای تعداد مشتریانی که می خواهید در شش ماه اول به آنها برسید. چالشهای بالقوهای را که برای رسیدن به این اهداف و استراتژیها برای غلبه بر این موانع با آن مواجه خواهید شد، در نظر بگیرید.
- برنامه های اقدام: جزئیات مراحلی را که برای دستیابی به اهداف خود بردارید، شرح دهید.
نوشتن یک طرح کسب و کار مهم است زیرا می تواند به شما در تصمیم گیری کارآمدتر و استراتژیک کمک کند. همچنین به شما کمک می کند تا روی اهداف و استراتژی های خود تمرکز کنید. تکمیل طرح کسب و کار به زمان نیاز دارد، به خصوص که اغلب 30 تا 50 صفحه هستند. طرح کسب و کار خود را یک سند “زنده” در نظر بگیرید. همانطور که در این فرآیند حرکت می کنید و دانش بیشتری به دست می آورید، تنظیمات را انجام می دهید و بخش های خاصی را گسترش می دهید. اگر برای جستجوی بودجه از منابع خارجی برنامه ریزی نمی کنید، طرح کسب و کار می توانند جزئیات کمتری داشته باشند (گاهی اوقات حتی فقط یک صفحه طول می کشد). همچنین مطمئن شوید که طرح کسب و کار شما به سوالات مقاله قبلی در مورد گامهای یک و دو چرا، چه کسی، چه چیزی و چگونه پاسخ می دهد. علاوه بر این، شامل شرح کسب و کار، استراتژی های بازار، تجزیه و تحلیل رقابتی، طراحی و توسعه، عملیات و مدیریت، و داده های مالی را در نظر بگیرید. برخی از مزایای دیگر طرح تجاری شامل کمک به شما در موارد زیر است:
- یافتن نقاط ضعف بالقوه
- انتقال ایده های خود به ذینفعان
- سازماندهی اطلاعات مهم در مورد کسب و کار شما
- استخدام کارمندانی که برای شرکت شما مناسب هستند
انواع طرح های کسب و کار
طرح های کسب و کار به شرکت ها کمک می کند تا اهداف خود را شناسایی کرده و در مسیر دستیابی به اهداف باقی بمانند. آنها می توانند به شرکت ها کمک کنند تا شروع کنند، خودشان را مدیریت کنند، و پس از راه اندازی و راه اندازی، رشد کنند. آنها همچنین به عنوان وسیله ای برای جذب وام دهندگان و سرمایه گذاران عمل می کنند.
اگرچه هیچ طرح کسب و کار درست یا غلطی وجود ندارد، اما آنها می توانند به دو دسته مختلف تقسیم شوند: استارتاپ سنتی یا ناب. با توجه به مدیریت کسب و کار کوچک (SBA)، طرح کسب و کار سنتی رایج ترین است که شامل جزئیات زیادی در هر بخش است. اینها معمولاً طولانیتر از طرح استارتآپ ناب هستند و نیاز به کار بیشتری دارند.
از سوی دیگر، طرحهای کسبوکار استارتآپ ناب، از ساختاری مختصر استفاده میکنند که عناصر کلیدی را برجسته میکند. این طرحهای تجاری در دنیای تجارت رایج نیستند، زیرا کوتاه هستند – به اندازه یک صفحه – و جزئیات ندارند. اگر یک شرکت از این نوع طرح استفاده می کند، باید آماده باشد تا در صورت درخواست سرمایه گذار یا وام دهنده، جزئیات بیشتری را ارائه دهد.
اکنون زمان آن است که آن را روی کاغذ بیاورید. اگر در حال حاضر قصد ندارید برای تامین مالی با یک بانک سنتی درخواست دهید، طرح تجاری اولیه شما می تواند نسبتا ساده باشد.
گام سوم نیز؛ یکی از مهمترین اقدامهای راه اندازی یا توسعه کسب و کار محسوب میشود که میتوانید از تیم مشاوره توسعه کسب و کار تکبا در این زمینه نیز راهنمایی لازم را دریاقت نمایید. لذا از طریق راههای ارتباطی ذکر شده در فرم تماس با ما میتوانید درباره طراحی مدل و تدوین طرح کسب و کار خود که در این مقاله توضیح داده شده با شما همکاری داشته باشیم.