حقوق ثبت اختراع

کد مقاله : takba0054 حق ثبت اختراع

این مقاله حوزه حق ثبت اختراعات در مالکیت معنوی را معرفی کرده است. ثبت اختراع یا پتنت یکی از قدیمی ترین اشکال حفاظت از مالکیت معنوی است. سیستم ثبت اختراع با ارائه امکان پاداش مادی به مخترع و در عین حال با تسهیل در گسترش دانش جدید به عموم، توسعه فناوری را تسریع می کند.

ممکن است خلاقیت جدید و توسعه بیشتر فناوری موجود با ثبت اختراع محافظت شود. ثبت اختراع ممکن است. از پیشرفتی در علم مانند اختراع پنی سیلین و همچنین اهرم جدید روی دستگاهی که برای سریعترکارکردن ماشین اختراع شده است، محافظت کند. ثبت اختراعات از اختراعات محافظت می کند. به طور کلی، اختراع روش جدیدی برای انجام کار یا راه حل فنی جدید برای یک مشکل ارائه می دهد.

حق ثبت اختراع

به دست آوردن حق ثبت اختراع

به منظور به دست آوردن حق ثبت اختراع، مطابق با قانون ثبت اختراع نیازی به ارائه اختراع در تجسم فیزیکی نیست. با این حال، اختراعاتی وجود دارد که نمی توان آنها را ثبت کرد. اینها به طور خاص شامل اکتشافات، انواع گیاهان یا جانوران، نظریه های علمی، روشهای تجاری و روشهای ریاضی است. علاوه بر این، روشهای تشخیصی، درمانی و جراحی برای درمان انسان یا حیوان (برخلاف محصولات پزشکی) و اختراعاتی که بهره برداری از آنها خلاف نظم عمومی یا اخلاق است. در بسیاری از کشورها که از ثبت اختراع محروم هستند.

شرایط پتنت شدن یک اختراع (Patentability)

بند 1 ماده 27 موافقت نامه تریپس، به موضوعات قابل ثبت جهت حق اختراع پرداخته و بیان می دارد: «حق ثبت برای هرگونه اختراعی اعم از فرآورده ها یا فرآیندها، در تمام رشته های فناوری وجود دارد. مشروط بر این که اختراعات، جدید و متضمن گامی ابداعی بوده و دارای کاربرد صنعتی باشد. ثبت و برخورداری از حق ثبت بدون تبعیض از لحاظ محل اختراع، رشته فناوری و این که محصولات وارد شده اند یا در محل تولید شده اند وجود خواهد داشت».
هر ایده و ابتکار جدید به شرطی بر اساس قانون ثبت اختراع، قابل ثبت می باشد که شرایط چهارگانه ذیل را داشته باشد. این شروط در اکثر کشورهای دنیا پذیرفته شده و به همین منوال است.

معیارهای ثبت اختراع به شرح زیر است:

    • باید جدید یا بدیع باشد

      • اختراع مورد نظر تا تاریخ تسلیم اظهارنامة اختراع نباید در جایی مطرح شده باشد.
      • از لحاظ ماهیتی تازه و بدیع باشد.
      • جدید بودن، موردی نیست که باید به اثبات برسد بلکه عدم وجود آن می‌تواند ثابت گردد.
      • اختراعی، جدید است که با اختراعات و یا دانش موجود در اختراعات قبلی قابل پیش‌بینی نباشد.
        .
    • باید یک طرح مبتکرانه (یا واضح ) باشد
      • اختراع با توجه به مجموعه اطلاعات و دانش موجود یک شخص که در رشتة اختراع مهارت معمولی داشته باشد، قابل پیش بینی نباشد.
      • داشتن گام ابتکاری، تنها بعد از احراز جدید بودن مطرح می‌شود.
      • اختراع باید ابتکاری باشد، به این معنا که نتیجه فعالیتی خلاقانه باشد.
        .
    • باید دارای کاربرد صنعتی (یا مفید) باشد
      • اختراع باید کاربردی عملی داشته و صرفاً، تئوری جدیدی را ارایه نکرده باشد.
      • در صورتی که موضوع اختراع ناظر به تولید یک محصول باشد، باید امکان ساخت و تولید آن فراهم باشد.
      • اگر موضوع اختراع مرتبط با فرآیند تولیدی است، باید امکان انجام آن فرآیند عملاً میسر باشد.
    • افشاء اختراع (Disclosure of Invention)
      • این شرط را برخی از منابع (نظیر موافقت نامةTRIPS و معاهده اروپایی ثبت اختراع) جزء شرایط ذاتی اختراع آورده اند.
      • اختراع باید به اندازة کافی توسط مخترع توضیح داده شده باشد. به گونه ای باشد که پیاده کردن اختراع توسط یک فرد مطلع یا یک استاد کار ماهر امکان پذیر باشد.
      • انتشار بایستی در صورت لزوم متناسب با موضوع اختراع، همراه با ارائه نقشة فنی ترسیم شده باشد.
      • بنابراین مخترع می بایست روش ساخت اختراع خود را به طور کامل، شفاف و بی کم و کاست افشا کند. این موضوع باید برای سازمان ثبت کننده اختراع کاملا محرز گردد. ناگفته نماند که افشای کامل اختراع هم به‌نوعی به‌نفع خود مخترع است به طوری که سازمان ثبت اختراع کشور متبوع می تواند از کل چارچوب ترسیم شده در اختراع حفاظت نماید.
مشاهده مطلب
گامهای راه اندازی یک کسب و کار (نه استارت آپ) - قسمت سوم

تعریف سازمان جهانی مالکیت فکری

World Intellectual Property Organization

 

بر اساس تعریف سازمان جهانی مالکیت فکری، پتنت حقی انحصاری است. که در قبال اختراع انجام شده به مخترع یا نمایندة قانونی او اعطا می‌شود. باید بین اختراع و گواهی ثبت اختراع تفاوت گذاشت. گواهی ثبت اختراع، سندی است که در هر کشوری به وسیله اداره ی ثبت اختراع صادر می شود.

و دارنده ی آن (مخترع یا مالک اختراع) برای مدت معینی (عموما بیست سال) نوعی انحصار برای استفاده از اختراع خود اعم از استفاده، توسعه یا فروش و جلوگیری از واردات آن به دست می آورد. در حقیقت فلسفه حق اختراع، بهره برداری و بکارگیری اختراعات، خارج نمودن فناوری های مرتبط با اختراع از حالت مخفی و تضمین حقوق مادی ومعنوی مخترع است.
دارندة پتنت می‌تواند در طول مدت حمایت، از اختراع خود بهره‌برداری نماید. یا می‌تواند با عقد قرارداد اجازه یا لیسانس، استفاده از اختراع را به افراد دیگر واگذار نماید. دارنده پتنت همچنین می‌تواند حق اختراع خود را به طور کامل به دیگری بفروشد.

شرایط پتنت:

هر ایده و ابتکار جدید به شرطی بر اساس قانون ثبت اختراع، قابل ثبت می باشد،.که شرایط چهارگانه جدید بودن، گام ابتکاری، کاربرد صنعتی و افشاء اختراع را داشته باشد. جدید بودن یعنی اینکه در هیچ بانک اطلاعات کتبی و یا اسناد شفاهی،.اطلاعاتی مبنی بر سابقه انجام کاری شبیه به اثر مورد ثبت وجود نداشته باشد.
اختراع زمانی حاوی یک گام ابتکاری است. که با در نظر گرفتن فن یا صنعت قبلی مربوط به اظهار نامه ی اختراع برای شخصی که دارای مهارت معمولی در فن مذکور است. معلوم و آشکار نباشد. به عبارت دیگر نوآوری انجام شده بدیهی نباشد. کاربرد صنعتی به این معنا است. که، صرف نظر از توجیهات اقتصادی، بتوان اختراع را به طور انبوه تولید و یا در صنعت بکار گرفت.
همچنین مخترع می بایست اختراع خود را به طور کامل، شفاف و بی کم و کاست افشا کند. این موضوع باید برای سازمان ثبت کننده اختراع کاملا محرز گردد.

به طور خلاصه:

ثبت اختراع یک معامله بین مردم و مخترع است. دولت برای مدت محدودی از مالک ثبت اختراع حمایت می کند. در حالی که صاحب حق ثبت اختراع را ملزم می کند اختراع خود را به صورت عمومی افشا کند. به طور کلی، حفاظت از ثبت اختراع به مدت 20 سال از تاریخ ثبت اختراع می شود.

پس از انقضاء، لغو یا ابطال ثبت اختراع، این اختراع وارد حوزه عمومی می شود. بدین معنا که هرکسی می تواند بدون نقض حق ثبت اختراع در کشور مربوطه از آن استفاده تجاری کند.

اجرای حق ثبت اختراع یک موضوع پیچیده است. و این دارنده اختراع است که باید نظارت،.شناسایی و اقدامات علیه متخلفان را انجام دهد. از آنجا که چیزی به نام ثبت اختراع بین المللی وجود ندارد. در اصل، مخترع باید در هر کشوری درخواست ثبت اختراع کند که علاقه مند به دریافت حمایت از ثبت اختراع است. در صورت درخواست حفاظت از ثبت اختراع در تعدادی از کشورهای جهان،.متقاضی می تواند.درخواست بین المللی تحت PCT ( معاهده همکاری ثبت اختراع) را بگیرد.